Dryga milen nordost om Göteborg ligger det lilla samhället Jonsered. Här drev familjen Gibson under nästan 150 år textilindustri och mekanisk verkstad. Man tillverkade bland annat segelduk, brandslang och sågar. Samhället var en utpräglad bruksort med en enda arbetsgivare. Bolaget ägde all mark och alla fastigheter, skolan, kyrkan och ålderdomshemmet. Det gick inte att bo i Jonsered om man inte arbetade åt bolaget. Det var välordnat och tryggt och samtidigt hierarkiskt och kontrollerat. Här växte nykterhets- och idrottsförening fram liksom arbetarrörelse och studiecirklar. Författaren Harry Martinsson jobbade ett kort tag vid fabriken. Tonsättaren Wilhelm Stenhammar, den tyske poeten Rainar Maria Rilke och författaren/pedagogen Ellen Key är några av de kulturpersonligheter som besökte familjen Gibson på herrgården.

2012 och 2013 var jag med och arrangerade dramatiserade vandringar om Jonsered. Detta kom att utvecklas till en vismusikal och en mycket kritikerrosad skiva. Se vidare på Spotify.

Under de 11 år jag bott i Jonsered, har jag sett en väldigt positiv utveckling av fabriksområdet. Allt fler intressanta företag flyttar hit, exempelvis Poppels ölbryggeri och skoföretaget Icebug. Den hyllade TV-serien “Vår tid är nu” använder området som inspelningsplats. Nu får jag själv möjlighet att etablera min verksamhet i denna kulturhistoriska miljö. Lite av en dröm blir till verklighet.

https://open.spotify.com/album/5SdSResf3i7UurarX1dMyo